flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання до Дня працівників суду

15 грудня 2022, 14:30

Поява перших судів ознаменована виникненням держави, де роль служителів Феміди виконували правителі.

Історія українського судочинства сягає часів Київської Русі. Судова влада належала до основних прерогатив княжого уряду, а обов’язок судити громадян вважався головним обов’язком володаря.

У незалежній суверенній державі Україні було акцентовано на важливості незалежної судової влади та в 1992 році прийнято Концепцію судово-правової реформи, з якої починається процес формування, розбудови та утвердження правосуддя.

Процес реформування продовжується й досі, що дозволяє нашій державі переймати найкращий світовий досвід ефективного та якісного правосуддя.

Завдяки становленню інституту адміністративної юстиції Україна є демократичною державою, адже саме за допомогою адміністративної юстиції в Україні може здійснюватися ефективний контроль за забезпеченням прав і свобод людини в нашій державі. Якщо влада не боїться свого народу – вона створює адміністративні суди, які допомагають громадянам її контролювати.

Головним обов’язком правової держави визначено утвердження й захист прав і свобод людини, забезпечення гарантій прав громадян у відносинах з суб'єктами публічної адміністрації. Адміністративні суди захищають індивідуальні права осіб, а також за допомогою єдиної судової практики забезпечують законність органів публічної влади й таким чином сприяють правопорядку і розвитку держави.

Невпинно працюючи навіть у період воєнного стану, суди України розглядають величезну кількість справ. Лише у 2021 році судами було розглянуто понад 4 млн справ. І це при тому, що наразі здійснюють судочинство 4 500 суддів, діяльність яких забезпечують близько 25 000 працівників апаратів судів, ДСА України та ТУ ДСА України і близько 5 000 працівників Служби судової охорони.

Щодня судовими рішеннями повертається віра у справедливість, адже лише адміністративними судами у 2021 році було розглянуто майже 752 тис. справ, серед яких було задоволено вимоги позивачів у 600 тис. справ.

Досить промовиста статистика свідчить про те, що ми живемо у правовій та демократичній державі, де панує верховенство права та закону, а інтереси та права  громадян є пріоритетними.

У день фахового свята від себе особисто та від суддівського корпусу 7ААС вітаю усіх причетних із Днем працівників суду. У цей святковий день щиро  бажаю міцного здоров’я, родинного тепла, прагматичних прагнень та задумів в ім’я могутності та процвітання України.

Слава Україні!

 

З повагою Голова суду Віталій Кузьмишин