flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 7ААС конференція щодо новацій у адмінсудочинстві

22 вересня 2023, 15:54

"Судові реформи беруть свій початок ще з часів Київської Русі і є постійною складовою розвитку судочинства в Україні. Сьогодні ми маємо на меті обговорити Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства, розроблені 7ААС. У них закладені ті ж правові принципи, якими ми - судді, органи державної влади, представники місцевого самоврядування, користуємось щодня у своїй роботі. Тому уже наявну та усталену практику будемо адаптовувати до сучасності",- зауважив очільник 7ААС Віталій Кузьмишин, вітаючи учасників конференції.

Також із вітальним словом звернувся голова КАС ВС Михайло Смокович, який зауважив про знакову роль міжнародних експертів у підтримці наших прагнень до вдосконалення судочинства, адже європейський досвід стане корисним для наших напрацювань.

До участі у заході онлайн приєднались  Естер де Рой /очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права та Райн Одінк, суддя у кримінальних, адміністративних та сімейних справах Окружного суду Амстердама, експерт проєкту.

Наші нідерландські колеги поділились історією становлення нідерландських Правил ефективного адміністративного судочинства та їхнім значенням для дієвого адміністративного правосуддя.

Заступниця голови 7ААС Тетяна Драчук представила наші Рекомендації та деталізувала ключові положення.

Сергій Тюрін, в. о. начальника Хмельницької ОВА, зауважив про важливість таких Рекомендацій для розвитку демократичного правового суспільства. А голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко висловила позицію адвокатської спільноти, яка дуже зацікавлена у напрацюванні спільних підходів у взаємодії під час судового розгляду.

Загалом конференція була насичена жвавою дискусією, що свідчить про актуальність запроваджень і зацікавленість усіх учасників судових процесів. Фахові коментарі та слушні пропозиції однозначно допоможуть зробити Рекомендації універсальними та дієвими.

Організатором заходу є Сьомий апеляційний адміністративний суд. Учасниками конференції стали голова та судді КАС ВС, голова РСУ, голови окружних адміністративних судів 7ААО, в. о. начальника Хмельницької ОВА, представники органів державної влади та адвокатська спільнота.

Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства, представлені на заході, були розроблені з метою підвищення ефективності здійснення судочинства, сприяння розгляду справ у межах розумного строку, уникнення можливого зловживання процесуальними правами учасниками проваджень та запровадження єдиних підходів до вирішення процедурних питань під час розгляду адміністративних справ. Розробка відбувалась у  рамках міжнародного проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» за підтримки Уряду Королівства Нідерланди.

 

Фото із заходу за посиланням