flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сторони справи в адмінпроцесі

07 вересня 2023, 15:30

У минулій публікації ми узагальнено поговорили про учасників справи. Серед них, зокрема, виділяли сторін у справах, тож сьогодні детально зупинимось на цьому понятті.

Сторонами в адмінпроцесі є особи, публічно-правовий спір між якими є предметом судового розгляду. Громадяни, що є сторонами, звертаються до суду, коли  порушено їхні права, законні інтереси чи свободи:
створено перешкоди для здійснення їхніх прав, законних інтересів чи свобод, незаконно покладено які-небудь обов'язки або незаконно притягнуто до відповідальності тощо. Сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

Позивач - це особа, що звертається до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів. Він може заявляти вимогу про захист прав особисто або в його інтересах, у передбачених законом випадках, до суду можуть звернутися інші особи (ст. 60 КАС України). Позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб'єкти владних повноважень (ч. 2 ст. 50 КАС України)

Відповідачем в адміністративній справі – це суб'єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, зокрема і фізичні, до яких звернена вимога позивача. Згідно зі ст. 3 КАС України під суб'єктом владних повноважень в адміністративному судовому процесі мається на увазі орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхні посадові чи службові особи при виконанні службових чи посадових обов’язків. Відповідач не звертається до суду, позивач залучає його до участі у справі, при цьому згода відповідача на це не обов'язкова.

Щодо усіх учасників справ забезпечуються принципи справедливості, верховенства права та рівності перед законом. Тобто сторони мають рівні права та обов’язки щодо відстоювання своєї позиції в адміністративному розгляді справи.

До зустрічі у наступній публікації, де ми розкажемо про третіх осіб у справі.