flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Компенсація за невикористану відпустку та її відображення у річній декларації

01 лютого 2019, 15:57

Усі знають, що першу відпустку на новому місці роботи можна отримати, відпрацювавши в установі півроку. Але якщо людина прийнята за переведенням з іншої установи, для неї діють особливі правила надання відпусток. За певних умов вона може взяти щорічну або додаткову відпустку на новому місці раніше, ніж мине 6 місяців безперервної роботи. Ці умови перелічені у ст. 81, 83 КЗпП, п. 8 ст. 10 та  ст. 24 Закону України від  15.11.96  № 504/96-ВР «Про відпустки». Так, після переведення право на відпустку виникає, якщо:

– на попередньому місці роботи щорічна відпустка не була використана (повністю або частково);

– грошову компенсацію за невикористану відпустку працівник під час звільнення не отримував;

– компенсація за бажанням працівника була перерахована на поточний рахунок підприємства, на яке він був прийнятий за переведенням.

У зв’язку з тим, що грошова компенсація для працівників, яких переведено до новостворених установ судової влади, переважно була не виплачена їм, а перерахована на депозитні рахунки цих установ, виникає питання щодо відображення сум грошової компенсації у річних деклараціях.

Наведемо кілька міркувань.

Незалежно від того, чи виплачується грошова компенсація за невикористану відпустку самому працівникові, чи вона перераховується наступному роботодавцю, оподатковується вона однаково. Суми грошових компенсацій за невикористану відпустку належать до фонду оплати праці (ст. 2 Закону України від 24.03.95 № 108/95-ВР та п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати). Тому на таку компенсацію нараховується єдиний соціальний внесок, з неї утримується податок з доходів фізичних осіб та військовий збір. І робить це роботодавець за попереднім місцем роботи (місцем звільнення працівника).

У листі від 25.11.2015 № 1531/13/84-15 Міністерство соціальної політики зазначає, що кошти, які належать до виплати за дні відпустки, заробленої і невикористаної за попередним місцем роботи, виплачуються за рахунок отриманої новим роботодавцем компенсації. Зауважимо, що у нового роботодавця під час виплати компенсації працівникові не виникає зобов’язань щодо нарахування та сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ. Тому і суму відпускних, виплачену за рахунок надходжень від колишнього роботодавця, відображати у формі № 1ДФ йому не потрібно.

Таким чином, відображати у річній декларації компенсацію за невикористану відпустку потрібно саме за попереднім місцем роботи для відповідності зазначених сум значенням доходу у податковій та фінансовій звітності.

🔹🔹🔹

What are the conditions for getting a vacation after transferring from another institution?

What should be the actions of the declarant about the amount of compensation for unused vacation?

                                                       За інформацією, наданою відділом бухгалтерського обліку та звітності.