flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 7ААС ВІДБУЛАСЬ КОНФЕРЕНЦІЯ ЩОДО НОВАЦІЙ В АДМІНСУДОЧИНСТВІ

22 вересня 2023, 11:19

Джерело: Pravo.UA

Сьогодні в Сьомому апеляційному адміністративному суді відбулась фахова зустріч на тему «Роль адміністративного судочинства в діяльності органів державної влади задля реалізації стст. 3 і 19 Конституції України».

Учасниками конференції стали голова та судді КАС ВС, голова РСУ, голови окружних адміністративних судів 7ААО, в.о. начальника Хмельницької ОВА, представники органів державної влади та адвокатська спільнота.

«Судові реформи беруть свій початок ще з часів Київської Русі і є постійною складовою частиною розвитку судочинства в Україні. Сьогодні ми маємо на меті обговорити Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства, розроблені 7ААС. У них закладено ті самі правові принципи, якими ми — судді, органи державної влади, представники місцевого самоврядування — користуємось щодня у своїй роботі. Тому вже наявну та усталену практику будемо адаптовувати до сучасності», — зауважив очільник 7ААС Віталій Кузьмишин, вітаючи учасників конференції.

Також із вітальним словом звернувся голова КАС ВС Михайло Смокович, який підкреслив знакову роль міжнародних експертів у підтримці наших прагнень до вдосконалення судочинства, адже європейський досвід стане корисним для наших напрацювань.

До участі в заході онлайн приєднались  Естер де Рой, очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, та Райн Одінк, суддя у кримінальних, адміністративних та сімейних справах Окружного суду Амстердама, експерт проєкту. Нідерландські колеги розповіли про історію становлення нідерландських Правил ефективного адміністративного судочинства та їх значення для дієвого адміністративного правосуддя.

Заступниця голови 7ААС Тетяна Драчук представила Рекомендації та деталізувала ключові положення.

Сергій Тюрін, в.о. начальника Хмельницької ОВА, акцентував важливість таких Рекомендацій для розвитку демократичного правового суспільства. А голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко висловила позицію адвокатської спільноти, яка дуже зацікавлена в напрацюванні спільних підходів у взаємодії під час судового розгляду.

Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства, представлені на заході, були розроблені задля підвищення ефективності здійснення судочинства, сприяння розгляду справ протягом розумного строку, уникнення можливого зловживання процесуальними правами учасниками проваджень та запровадження єдиних підходів до вирішення процедурних питань під час розгляду адміністративних справ. Розробка відбувалась у  рамках міжнародного проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» за підтримки уряду Нідерландів. Метою Рекомендацій є підвищення ефективності здійснення судочинства, сприяння розгляду справ у межах розумного строку; уникнення можливого зловживання процесуальними правами учасниками проваджень; запровадження єдиних підходів до вирішення процедурних питань, які виникають під час розгляду адміністративних справ; оптимізація та покращення роботи адміністративних судів України. Цей документ стосується всіх потенційних учасників публічно-правових спорів, а тому є важливим та необхідним у застосуванні в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, адвокатів та юристів, оскільки імплементувати Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства планують в роботу не тільки Сьомого апеляційного адміністративного суду, а й усіх адміністративних судів України.