flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спецперевірка у період дії воєнного стану

06 листопада 2023, 16:33

Джерело: Бухгалтерія для бюджету та ОМС

 

З відновленням декларування держслужбовців повернулись спеціальні перевірки посадовців та перевірки, передбачені Законом України «Про очищення влади». Особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для проведення цих перевірок подають документи, не пізніше 31.01.2024 у разі якщо такі декларації та/або документи не були подані ними раніше.

Строк проведення цих перевірок – 30 днів з дня завершення строку для подання документів. Водночас перевірки не проводять:

  • на територіях, на яких ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях України;
  • у разі виконання особами, які призначені на відповідну посаду у період дії воєнного стану, завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у веденні воєнних (бойових) дій, перебування у районі проведення воєнних (бойових) дій та отримання додаткової винагороди, призначеної для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських на період дії воєнного стану, та/або на тимчасово окупованій території України.

Спеціальна перевірка не проводять стосовно осіб, які призначаються на посади за результатами конкурсу на таку саму посаду, за умови що стосовно таких осіб вже проводилася спеціальна перевірка під час дії воєнного стану.

Також потрібно пам’ятати, що спецперевірка не проводиться щодо претендентів, які перебувають на посадах в держорганах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу або призначаються в порядку переведення на посади в інших держорганах.

Водночас для того, щоб не проводити спеціальну перевірку кандидата з іншого держоргану, він має бути звільнений у порядку переведення, тобто на підставі пункту 5 частини 1 статті 36 КЗпП, статті 41 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII. У випадку звільнення з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін, з інших підстав) спецперевірку проводити необхідно.

Також варто зауважити, що особи, призначені на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком, мають бути звільнені із займаної посади протягом трьох робочих днів з дня виникнення будь-якої з таких обставин:

  • неподання е-декларації (якщо таку декларацію не подано раніше);
  • неподання документів, передбачених частиною 2 статті 57 Закону України «Про запобігання корупції», крім е-декларації, після завершення строків для їх подачі;
  • непроходження або відмова від проходження спеціальної перевірки.

За інформацією Сьомого апеляційного адміністративного суду