flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спецперевірка у період дії воєнного стану: нагадування 7ААС

03 листопада 2023, 16:34

Джерело: Юридична газета

 

З прийняттям Верховною Радою України Закону "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" від 20.09.2023 № 3384-IX було відновлено норми законів, які були чинні до початку війни. Так, були відновлені норми Законів "Про запобігання корупції" та "Про очищення влади".

Про це повідомляє пресслужба 7ААС.

Відновилось декларування державних службовців, а це у свою чергу передбачає повернення спеціальних перевірок посадовців та перевірок, передбачених ЗУ "Про очищення влади". Також внесені зміни і до статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Тому особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для забезпечення проведення вказаних перевірок подають документи, передбачені частиною 2 статті 57 Закону України "Про запобігання корупції", не пізніше 31 січня 2024 року, у разі якщо такі декларації та/або документи не були подані ними раніше, або протягом 90 календарних днів з дня припинення обставин, визначених абзацами другим і третім частини восьмої статті 57 Закону України "Про запобігання корупції" (розташування органу на тимчасово окупованих територіях чи там, де ведуться активні бойові дії, або виконання завдань в інтересах нацбезпеки і оборони, безпосередня участь особи у веденні воєнних (бойових) дій чи перебування у районі проведення воєнних (бойових) дій та отримання додаткової винагороди, призначеної для військовослужбовців).

Таким чином, для того щоб була проведена спецперевірка, особи, призначені на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується НАЗК, до 31 січня 2024 року зобов’язані подати декларацію та такі документи:

1) письмову згоду на проведення спеціальної перевірки;

2) автобіографію;

3) копію паспорта громадянина України;

4) копії документів про освіту, вчені звання та наукові ступені;

5) медичну довідку про стан здоров’я за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України щодо перебування особи на обліку в психоневрологічних або наркологічних закладах охорони здоров’я;

6) копію військово-облікового документа: для призовника - посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов’язаного, резервіста - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, для військовослужбовця - військового квитка, посвідчення особи військовослужбовця;

7) довідку про допуск до державної таємниці (у разі його наявності).

Термін проведення вказаних вище перевірок складає 30 днів з дня завершення строку для подання документів, при цьому перевірки не проводяться:

1) на територіях, на яких ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях України, перелік яких визначається в установленому законодавством  порядку;

2) у разі виконання особами, які призначені на відповідну посаду у період дії воєнного стану, завдань в інтересах національної безпеки і оборони України, безпосередньої участі у веденні воєнних (бойових) дій, перебування у районі проведення воєнних (бойових) дій та отримання додаткової винагороди, призначеної для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських на період дії воєнного стану, та/або на тимчасово окупованій території України.

Спеціальна перевірка не проводиться стосовно осіб, які призначаються на посади за результатами конкурсу на таку саму посаду, за умови що стосовно таких осіб вже проводилася спеціальна перевірка під час дії воєнного стану.

Також потрібно пам’ятати, що спецперевірка не проводиться щодо претендентів, які перебувають на посадах в державних органах та призначаються в порядку переведення чи просування по службі на посади в межах того ж органу або призначаються в порядку переведення на посади в інших державних органах.

Водночас для того, щоб не проводити спеціальну перевірку кандидата з іншого державного органу, він має бути звільнений у порядку переведення (на підставі пункту 5 частини 1 статті 36 КЗпП, ст. 41 Закону України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII). У випадку звільнення з інших підстав (за власним бажанням, за угодою сторін, з інших підстав) спецперевірку проводити необхідно.

Особи, призначені на посади, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком, мають бути звільнені із займаної посади протягом трьох робочих днів з дня виникнення будь-якої з таких обставин:

- неподання декларації відповідно до пункту 27 розділу ХІІІ «Прикінцеві положення» (якщо таку декларацію не подано раніше);

- неподання документів, передбачених ч. 2 ст. 57 Закону України "Про запобігання корупції", крім декларації, після завершення встановлених ч. 7 цієї статті строків;

- непроходження або відмова від проходження спеціальної перевірки, передбаченої статтями 56 і 57 Закону України "Про запобігання корупції".